Biografie
Ronnie Tober, geboren op 21 April 1945 in Bussum, emigreerde op 3-jaige leeftijd samen met zijn ouders, twee broers en zus naar Amerika. Het gezin vestigde zich in Albany, New York. Hier zette Ronnie al jong zijn eerste schreden op het artiestenpad. Hij zong op familiefeestjes, begeleid door zijn moeder op de piano. Van zijn 8e tot zijn 14e maakte hij deel uit van het plaatselijke kerkkoor, maar daarna ging hij al snel met succes deelnemen aan talentenjachten als solo-zanger. De winst in een grote amateurwedstrijd leverde hem de titel op van “Junior Mister America” en resulteerde in zijn eerste single uitgebracht onder de titel "Who taught you how" , Het was de start van een lange en succesvolle professionele carrière.
De titel van “Junior Mister America” leidde tot uitnodigingen in grote Amerikaanse tv-shows als "The Perry Como Show" en "The Ed Sullivan Show" en een tournee door alle staten van Amerika. Ronnie vervulde vervolgens rollen in de musicals "Little Mary Sunshine", "The Boyfriend" en speelde mee in de TV- film "Route 66" met George Maharis. En bijzonder hoogtepunt uit deze Amerikaanse jaren waren de optredens die Ronnie mocht geven voor Richard Nixon en John F. Kennedy.
Eind 1963 bracht Ronnie een bezoek aan zijn grootouders in Nederland. Zijn tante Henny schreef Willem O. Duys een brief over haar getalenteerde neefje uit Amerika en zo maakte Ronnie op 27 december 1963 zijn Nederlandse tv-debuut in "Voor de vuist weg". De AVRO werd bedolven onder reacties. Ook platenmaatschappij Phonogram kreeg door het tv-optreden belangstelling voor de jonge zanger. Zo keerde Ronnie in augustus 1964 voorgoed terug naar Nederland.
Phonogram gaf hem een platencontract en de debuutsingle "Iedere avond" werd meteen een grote hit. Gastoptredens in de tv-shows van Corry Brokken, Willy en Willeke Alberti en Anneke Grönloh volgden. Binnen enkele maanden behoorde Ronnie tot de gevestigde namen van de Nederlandse artiestenwereld. Deze bekendheid leidde tot een uitnodiging voor het Nationale Songfestival in 1965..Hier zong Ronnie voor het eerst zij nieuwe nummer “Geweldig”. De single werd niet de winnaar van het festival, maar bereikte vrijwel direct de top 10 van de hitparade en is tot de dag van vandaag een van Ronnies meest gevraagde liedjes.
Ronnies deelname aan het prestigieuze ‘Knokke Festival’ bracht hem in 1966 bekendheid in Europa. De Nederlandse ploeg met onder andere ook Karin Kent en Martine Bijl boekte groot succes, wat voor Ronnie leidde tot gastoptredens in de t.v.-shows van Caterina Valente en Nina en Frederik. De grotere bekendheid in de buurtlanden resulteerde ook in uitnodigingen voor de songfestivals van Athene en Sopot, waar Ronnie uitkwam voor Nederland en deelname aan de Nordringtoernee. In 1968 mocht hij ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Londen met zijn bijdrage “Morgen”. Het lied won niet, maar werd zo populair na het festival dat Ronnie er een Duitse en een Engelse versie van opnam, die hij in diverse Europese tv-shows mocht komen zingen.
Speciaal voor de Duitse markt speelde hij naast de Belgische Tonia de hoofdrol in de tv-musical “No, no Nanette”. Ook was Ronnie naast Udo Jürgens, Hildegard Knef en Julie Rogers een van de hoofdgasten in de grote oudejaarsshow waarmee de WDR afscheid nam van 1968. In eigen land waren er meerdere succesvolle singles en maakte Ronnie voor de KRO en later de AVRO een serie eigen tv-shows, waarin hij nationale en internationale gasten ontving, zoals Conny Vandenbos, Jenny Arean en Roger Whittaker. In Zandvoort opende hij zijn eigen “Ronnie Tober Club”, een nachtclub naar Amerikaans idee met live-entertainment.
In de jaren 70 volgden een aantal grote hits als “Met een roos in je blonde haren”, "Rosemarie", "Arrivederci Ans" en "Rozen voor Sandra" Samen met collega Gonnie Baars treedt hij vaker op in het tv-programma “Met liedjes het land in”. De populariteit van hun gezamenlijke optredens leidt tot een lp en optredens in het land. In duet met Ciska Peters was er groot succes met “Naar de kermis” en met hartsvriendin Anneke Grönloh zong Ronnie het door Pierre Kartner geschreven nummer “Speel nog een liedje, Orgelman”, dat zowel in Nederland als in België een hit werd. Als gevolg van dit plaatsucces toerden Ronnie en Anneke een aantal jaren met hun eigen show door Vlaanderen en Nederland. Met Engelstalige albums als “Yesterday’s dreams” en Spaanse en Duitse singles werden ook de andere Europese markten bediend.
Een overstap naar platenfirma Telstar levert in de jaren 80 een rij succesvolle singles en albums op. Het leidt ook tot een samenwerking op de plaat en op de bühne met vriendin Rita Corita. Zij is ook een van de optredende gasten bij Ronnies 25-jarige artiestenjubileum dat in 1988 gevierd wordt met een bijzondere bijeenkomst in het Tuschinski Theater in Amsterdam. Ook gedurende de jaren 90 is Ronnie actief op alle podia van ons land. En ver daarbuiten. Zo maakt hij met Imca Marina een tournee naar Kiev, waar het tweetal een aantal concerten geeft, Maar liefst 8 jaar lang treedt hij elke zondagmiddag op in het Amsterdamse “Shorts of London”. Op tv-gebied is Ronnie een terugkerende gast in programma’s als “Wie ben ik” met André van Duin en Ron Brandsteder. Ook neemt hij samen met Anneke Grönloh deel aan de eerste serie afleveringen van “Big Brother VIPS” van John de Mol. In 1998 trouwt Ronnie, na dertig jaar samenzijn, met zijn grote liefde Jan Jochems. Jan ondersteunt Ronnie dan ook al decennialang op professioneel vlak door het regelen van alle boekingen via zijn impresariaat “Jan Jochems Theaterbureau”.
In 2003 vierde Ronnie zijn 40- jarig artiestenjubileum met een groot concert in Theater Orpheus in Apeldoorn. Aan het einde van deze bijzondere avond ontving hij een Koninklijke Onderscheiding. Ronnie werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Reden voor de onderscheiding was niet enkel Ronnies succesvolle zangcarrière, maar ook de jarenlange inzet voor zijn eigen "Ronnie Tober Foundation". Een stichting die zich inzet voor met name mensen met een verstandelijke beperking. Middels bijzondere activiteiten haalt de stichting deze doelgroep uit hun isolement. Duizenden gingen mee naar attractieparken en dierentuinen en honderden gingen op vakantie naar Zuid-Limburg. Het eerste lustrum van de foundation werd gevierd met ruim 1000 personen in Nieuwegein en met een reis naar Disneyland Parijs.
Frans Bauer en Marianne Weber gaven in 2008 vijf uitverkochte concerten in Ahoy. Als speciale gasten vroegen ze een muzikaal duo dat voor hen altijd een voorbeeld was: Anneke Grönloh en Ronnie Tober. Anneke was ook present op Ronnies jubileumconcert in Theater Figi in Zeist, waarmee hij het jaar feestelijk afsloot.
De populaire rapper Ali B zette Ronnie in het zonnetje in een aflevering van zijn tv-programma “Ali B op volle toeren”. In deze show produceerde Ronnie het lied “Er is niemand zoals jij”, wat enorm aansloeg en op single werd uitgebracht. Het nummer werd een groot succes. Tijdens een bijzonder concert in poptempel Paradiso bracht Ronnie het lied live ten gehore te midden van collega’s als Willeke Alberti, Anneke Grönloh, Liesbeth List en Stef Bos. Ook op cultuurfestival "De Parade" was Ronnie 12 dagen te gast bij Ali B en Brownie Dutch.
In 2012 kreeg Ronnie de Michiel de Ruyter Prijs uitgereikt in het scheepvaartmuseum te Amsterdam. De zanger laat volgens de jury met zijn Ronnie Tober Foundation zien hoe je met creativiteit de maatschappij kunt veranderen. Het jaar 2013 ging van start met de uitzending van de Omroep MAX tv- special ter gelegenheid van het 50 -jarig artiestenjubileum. In deze special zong Ronnie zijn succesnummers en duetten met bevriende collega’s als Ciska Peters, Anneke Grönloh, Carel Kraayenhof en Christoff. Een bomvolle Arena was in 2018 drie avonden lang het decor waarin Ronnie samen met Ria Valk, Imca Marina, Koos Alberts en Ben Cramer hun grootste hits ten gehore brachten als special guests van De Toppers.
Ook vandaag de dag is Ronnie Tober nog wekelijks in actie: op het podium en met activiteiten voor zijn stichting. Door zijn enthousiasme, warmte en professionaliteit blijft hij ook een graag geziene gast in radio- en tv-uitzendingen. Hij behoort tot een van de vaste waarden in de Nederlandse muziekgeschiedenis en showbusiness..